15 - 17 SEPTEMBER 2017 MARIBOR

Maribor je drugo največje mesto v Sloveniji, središče Mestne občine Maribor in tako imenovana štajerska prestolnica. Ima nekaj več kot 95.500 prebivalcev (2016), po površini meri skoraj 41 km2 in leži na nadmorski višini 274,7 m. Je univerzitetno in metropolitsko mesto ter gospodarsko, finančno, upravno, izobraževalno, kulturno, trgovsko in turistično središče severovzhodne Slovenije.

Od glavnega mesta Ljubljene je oddaljen približno 130 kilometrov, od avstrijskega Gradca 70 kilometrov in od Zagreba 120 kilometrov. Ugnezden je ob reki Dravi v objemu zelenih gozdov Pohorja in slikovitih vinorodnih gričev. Spojen je s čudovitim zaledjem najvzhodnejšega koščka Alp in razgibanih Slovenskih goric ter z reko povezan z ravnico Dravskega polja. Pohvali se lahko s številnimi naslovi – leta 2000 je bil izbran za Alpsko mesto leta, 2012 je postal Evropska prestolnica kulture in Evropsko splavarsko mesto, leto kasneje pa si je nadel naslov Evropske prestolnice mladih.

Je mesto najstarejše trte na svetu. Svetovno znan je poletni Festival Lent – največji festival na prostem v Sloveniji in eden največjih v Evropi. Priljubljene sprehajalne točke so Mestni park, razgledniška točka Piramida in vzpon na Kalvarijo, kjer nas v neposredno bližino cerkvice Svete Barbare vodi kar 455 stopnic. Ob obisku Maribora se moramo vsekakor ustaviti tudi pri Treh ribnikih, Mariborskim otokom ter Lentom ob Dravi.

maribor